No products in the cart
Om Jergyu
Hvad er Jergyu?
Jergyu er grundlæggende højkvalitetskød fra den japanske Wagyu-kvægrace, der er verdensberømt for sin fedtmarmorering, intense smag, mørhed og saftighed. Det særlige ved Jergyu er, at vi har krydset Wagyu med Dansk Jersey. Jerseykoen har i forvejen også en intens smag og mere fedtmarmorering end andre kødkvægsracer og er tilsvarende en lille race, så den underbygger alle kvaliteterne fra Wagyu’en rigtig godt. Og så bliver det jo noget unikt og nyt.
Og navnet Jergyu har vi på samme måde krydset – fordi vi står ved, at det er en krydsning.
Massage, øl og ren luksus. Hvordan er det med Wagyu, Kobekød og Jergyu?
Wagyu er blot japansk og betyder “Kødkvæg” og angiver samtidig den japanske kvægrace. Kobekød fungerer lidt som champagne i vinens verden, da en gruppe bønder tæt på byen Kobe har slået sig sammen om at lave utrolig lækkert wagyu-kød ved bl.a. at massere køerne, spille musik for dem og tilbyde dem alt fra øl til whisky. Jergyu omfatter endnu ikke massage til dyrene, men vi spiller naturligvis alt fra Beethoven til Wagner for dyrene hver dag, når de står i stald om vinteren. Om sommeren må de nøjes med fuglefløjt på de græsgrønne standenge.
Hvad kendetegner kødet fra Jergyu?
Wagyu-kvæget er kendt for at have meget mere intramuskulært fedt, som tydeligt ses i kødets enestående marmorering. De fine, intrikate fedtårer, der gennemsyrer kødet, giver det en unik tekstur og smag, der smelter på tungen som en himmelsk symfoni af saftighed. Når du tager den første bid, vil du straks fornemme en utrolig blød og fyldig følelse, der spreder sig i hele munden. Imens marmoreringen giver en unik smag og mørhed, er den dyb mørkrøde farve med til at give kødet et fantastisk look, med de hvide marmoreringer imellem. Det emmer af kvalitet. Noget af hakkekødet har endda så meget fedt, at det bliver lyserødt i udtrykket. Igen et tegn på kvalitet.
Hvordan smager Jergyu?
Krogmodning = smag og mørhed
Noget af årsagen til den intense smag er, at Jergyu altid er krogmodnet i minimum 3-4 uger. I processen fordamper noget af væsken i kødet, hvilket gør smagen mere koncentreret, og umamismagen forstærkes. Samtidig blødgør krogmodningen bindevævet i kødet, hvilket er med til at gøre det ekstra mørt.
Et sundere alternativ
Høj kvalitet gør tilberedningen nemmere
Hvorfor krydse wagyu med jersey?
Hvorfor siger I, at Jergyu-kvæget har det bedre?
I modsætning til traditionel kalveproduktion, hvor kalvene højst bliver ét år, bliver vores Jergyu-dyr minimum 2 år – og gerne mere. Det skyldes bl.a. at de først sent i livet udvikler det intramuskulære fedt i kødet, som vi gerne vil have frem for at give kødet dets karakteristiske farve, mørhed og smag. Faktisk er Jergyu lidt som whisky – og modsat mange traditionelle kvægracer – bliver kødet faktisk bedre, jo ældre dyret bliver (i hvert fald op til 3-4 års alderen).
Naturlig adfærd
Hele sommerhalvåret går vores Jergyu-kvæg og græsser på Oremandsgaards økologiske strandenge på Sydsjælland. Det er nogle store arealer på over 100 ha, så selvom områderne er indhegnede, er der masser af plads til, at det enkelte dyr kan få lov at udleve sin naturlige adfærd i skøn harmoni med resten af flokken. Kvæget er af natur flokdyr, så de holder sig samlet i flokken og vandrer hen over arealerne i løbet af dagen. Om vinteren, når det er for koldt for dyrene at gå udenfor, kommer de ind i en stor stald, hvor de går på halmstrøelse og frit kan bevæge sig rundt.
Slagtes lokalt
Når dyrene er klar til slagtning, har vi sørget for, at transporten dertil er så kort som muligt. Vi samarbejder med Stensved Slagtehus, som er en lokal slagter, der ligger under et kvarters kørsel væk fra engene.
Jergyu bidrager til en bedre natur – ikke bare kød på tallerkenen.
På Oremandsgaard Gods går Jergyu-kvæget og græsser på de økologiske strandenge. Jergyu-kvægets afgræsning er vigtig for at sikre sjældne arts overlevelse i naturen. Når de går og græsser, æder de alle de mest voksende arter som græs og siv og giver plads og sollys til de mere nøjsomme og sjældne planter som orkideer, majgøgeurt og leveurt. Samtidig gør kvægets vandring rundt på arealerne, at deres fodspor bryder jordoverfladen og skaber nye levesteder for mikroorganismer og småkravl i jorden, ligesom kokasserne skaber levesteder og næring. Det booster hele starten af fødekæden med mikroorganismer, insekter og småkravl, der får nyt liv og skaber føde og levesteder for andre dyrearter som sjældne biller, sommerfugle, frøer og ny fugleyngel. På Oremandsgaard Gods har de implementeret flere tiltag for at skabe gode rammer for naturen. Læs mere på Oremandsgaards hjemmeside her. (link Naturprojektor & EU-tilskud – Oremandsgaard Gods)
Kun dansk foder
Vi har en klar strategi om kun at fodre vores dyr med dansk foder, så når du køber Jergyu, kan du være sikker på, at det ikke har kostet regnskovsfældning eller lignende rundt om i verden. Derudover har vi en klar ambition om, at mest muligt af dyrenes foder skal komme fra produkter, som ikke lægger beslag på menneskeføde. Eksempler på det er alt det foder, de får, når de græsser på engene, halmen fra strået på kornet og kvælstoffikserende ærteplanter, som forinden har hjulpet med at skabe næring til næste års afgrøde på de økologiske marker.
Restprodukter fra Whisky og Gin produktion
På Oremandsgaard Gods ligger destilleriet Radius. Her producerer de både Whisky, Gin, Æblebrandy og alverdens andre lækre sager. Den whisky- og æblemask, som er til rest fra deres produktion, får vores Jergyu-kvæg. Restmasken indeholder både masser af protein og fibre, som Jergyu-kvæget elsker at mæske sig i, og smagen og maskens våde konsistens elsker de blandet op med deres øvrige tørkost. (Naturprojektor & EU-tilskud – Oremandsgaard Gods)
Bedriften har modtaget tilskud til Pleje af græs- og naturarealer
Formålet med tilskuddet er at bidrage til at beskytte og forbedre biotopforholdene og biodiversiteten i de prioriterede områder. Tilskuddet har medført, at bedriftens græs- og naturarealer er blevet plejet med afgræsning eller med slæt og dermed er der sikret en god naturpleje af arealerne.